Επιστροφή στα τρέχοντα θέματα

Το λευκό και η αποχή εκφράζουν πολιτική στάση ή ανευθυνότητα?

 

Το λευκό δεν το ρίχνουν ούτε ασυνείδητοι ούτε χωρίς άποψη άνθρωποι.

Το λευκό σημαίνει κανείς από όσους μου ζητάτε την ψήφο μου δεν είναι ικανός να με πείσει ότι θα την διαχειριστεί έντιμα

Είναι φωνή κραυγαλέας αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος μας.

 

Η αποχή από την άλλη έχει πολλές αιτίες. Δεν είναι το ίδιο ισχυρή πολιτική τοποθέτηση.

1. Μπορεί να εκφράζει πραγματική δυσκολία μετάβασης στον τόπο εκλογής. Εγώ π.χ. έχω πολλούς συγγενείς που ζούν στο εξωτερικό, αλλά είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους. Ακόμη, παλαιότερα κρατούσα τα πολιτικά μου δικαιώματα στον τόπο καταγωγής μου για να έχω μία αφορμή να πηγαίνω, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν τα κατάφερνα να πάω, αν και ήθελα να ψηφήσω.

2. Μπορεί να εκφράζει ότι και η λευκή ψήφος, αλλά σίγουρα πολύ λιγότερο και σίγουρα από ανθρώπους που απαξιώνουν (και όχι αμφισβητούν) ως ένα βαθμό το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, εμπεριέχει και μια μερίδα πολιτών που δεν θεωρεί ότι αξίζει να ασχολείται με αυτά !! Αυτοί είναι και οι μαλθακοί (εξ ού και το νεόκοπο μαλ@κες και το αρχαίο πάσαν μαλακίαν) κατά την έκφραση των αρχαίων μας προγόνων που τους είχαν δακτυλοδεικτούμενους και τους υποτιμούσαν αποφεύγοντας κάθε συναναστροφή μαζί τους. Και καλά έκαναν.

 

Λευκό λοιπόν = Δυναμικοί πολίτες με άποψη που δεν μπορείς να τους δουλεύεις με τις κομματικές κουτοπονηριές που όλοι μας τις αναγνωρίζουμε, αλλά δίνουμε τόπο στην οργή και ψηφίζουμε κάποιον. Αυτοί απλά δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και επιμένουν να μην εξουσιοδοτήσουν το λιγότερο κακό.

Ποτέ δεν ψήφησα λευκό, αλλά θεωρώ ότι αυτοί που το κάνουν είναι απολύτως κύριοι και πολύ πιο πολιτικοποιημένοι από πολλούς από εμάς.

 

Αν πολλοί πολίτες εκφράζανε αυτό ακριβώς (ήτοι, ότι το τίποτε είναι προτιμότερο από το λιγότερο κακό), φαντάζεστε μία κυβέρνηση που θα έπαιρνε 100% των εγκύρων, αλλά εν συνόλω π.χ. 5% των ψηφισάντων και το άλλο 90% των ψηφισάντων θα ήταν λευκό? Ποιος θα τολμούσε να πεί ότι κυβερνάει εν ονόματι του ελληνικού λαού?

Γι΄ αυτό και όλα τα κόμματα το υποβαθμίζουν (το δαιμονοποιούν καλύτερα), αθροίζοντάς το μαζί με τα μπάζα (όπως είναι κυρίως τα σκοπίμως- άκυρα).

Το τρέμουν το λευκό τα κόμματα γιατί τα απογυμνώνει και αν οι πολίτες συνειδητοποιούσαν την αξία τους, φευ !! (για τα κόμματα).

 

Υ.Γ. Βεβαίως δεν συζητώ για τα άκυρα, που, αν δεν είναι άκυρα από κάποιο λάθος, είναι σαφώς περιφρόνηση της δημοκρατικής διαδικασίας του εκλέγειν.