Επιστροφή στα τρέχοντα θέματα

Ι. Πρετεντέρης, Δημοσιογράφος, 7-2-2012, Βραδινό Δελτίο ειδήσεων Mega

«Αφού δεν έχουμε χρόνο, να ψηφιστούν τα μέτρα και η σύμβαση (2ο μνημόνιο με την τρόικα) και όποιος διαφωνεί ή πιστεύει ότι δεν είναι σύννομο (με το Σύνταγμα ή τις Ευρωπαϊκές συνθήκες) ας προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως δικαιούται»
(το είπε σα σχόλιο στις δηλώσεις Καρατζαφέρη που ζητούσε να υπάρξει τοποθέτηση αυτών των οργάνων για την ετοιμαζόμενη 2η σύμβαση, και με αφορμή τα ασφυκτικά όρια που μας θέτουν οι εταίροι μας για να καταλήξουμε ως τις 12-2-2012, για μέτρα που θα εισάγουν την ελληνική κοινωνία σε μία ύφεση 10ετιών).

Σχόλιο: Συμφωνεί ή όχι -γενικώς- κανείς με τον κ. Καρατζαφέρη, όντως τα Κράτη δικαίου οφείλουν να ελέγχουν τη νομιμότητα των σχεδιαζομένων αποφάσεών τους –σκέψεών τους, πρίν καταστούν νόμοι.

Το να αφήνεις την αξιολόγηση της νομιμότητας στην κρίση ή την ευχέρεια για προσφυγή του κάθε θιγόμενου πολίτη, είναι τουλάχιστον ανεύθυνη άσκηση πολιτικής.

Και όμως, δημοσιογράφοι που αποτελούν «opinion makers» ανερυθρίαστα υποστηρίζουν τέτοιες στάσεις, ως δημοκρατικές επιλογές, συμβάλλοντας στην μεθοδική –σταθερή αποψίλωση της εναίσθησης περί δικαίου των πολιτών και εν τέλει στην παθητική αποδοχή πράξεων χωρίς ηθική αναστολή σε θέματα δικαίου της δημόσιας ζωής και της διοίκησης και εν τέλει σε θέματα "διακριτικής" κατάλυσης της δημοκρατίας.